PlanteCenter Fyns logo

Specialiteter til skov og surbund

Søger du efter noget særligt til dit surbundsbed, bør du kigge nærmere på de planter, vi har samlet i denne kategori. Det er planter, der lige har det der ekstra, der giver wow-effekt til din have. Både farver og strukturer er smukke og eventyrlige.

Du kan skabe en rigtig fin variation ved at blande nogle af de skønne sorter, som egner sig godt til sur- og skovbund. De fleste egner sig også godt til krukker og plantekasser, så du kan også bruge de særlige planter til at skabe et hyggeligt miljø på terrassen. Vær blot opmærksom på kravene for sol, skygge og vanding.

Produkter

I et surbundsbed kan du virkelig lege med farver og faconer. Der findes rigtig mange forskellige surbundsplanter, som er smukke og farverige, der supplerer hinanden virkelig godt. Med et velanlagt surbundsbed kan du have fine farver i haven hele året rundt. Flere af surbundsplanterne er stedsegrønne, mens andre får imponerende efterårsfarver, det kan eksempelvis være nogle af de lave bærbuske. Lyng fås i så mange varianter, at du kan få smukke farver i haven hele året rundt.

Hvordan laver jeg et surbundsbed?

Et godt surbundsbed skaber du med et lag på 40-50 centimeter af god, grov spagnum.
Du kan både vælge at grave de 40-50 centimeter ned i havejorden og fylde spagnum i, du kan nøjes med at lade halvdelen af surbundsbedet være nede i jorden og resten som en forhøjning ovenfor, eller du kan lade hele dit surbundsbed være som en høj lagt ovenpå den eksisterende jord og derefter holde på spagnummen med for eksempel en kant af marksten. Har du meget leret og våd jord, er det især en god idé at etablere bedet ovenpå jorden, så surbundsbedet hele tiden vil være veldrænet.

Spagnum er næringsfattig, men holder jorden luftig og porøs, som surbundsplanterne foretrækker det. Planter du således surbundsplanter, der skal producere, såsom blåbær, kan du med fordel blande surbundsjord i bedet for at tilføre næring.

Skal surbundsplanter stå i skygge?

Ikke alle surbundsplanter skal stå i skygge, men nogle foretrækker det. Når du vælger planter til dit surbundsbed, skal du være opmærksom på, om de foretrækker fuld sol, halvskygge eller fuld skygge. Der findes nemlig surbundsplanter, der passer til ethvert formål.