PlanteCenter Fyns logo

Platan - Platanus acerifolia

Platan-træet er et stort løvfældende træ. Det kendes især på den afskallende bark, der giver stammen de velkendte marmorede farver, nærmest i et camouflage mønster. Barken er først en grågrøn farve, senere bliver den mere rødbrun for så igen at blive mere grålig, typisk med hvide eller gule felter hvor barkflagerne falder af. Det er høje træer, der typisk bliver op mod 30 meter høje.

Platanen er et bredkronet træ med skinnende, flotte grønne blade, der i milde efterår har et meget sent løvfald her til lands. Bladene kan falde enten grønne eller i flotte gul-orange efterårsfarver.

Ordet 'Platan' kommer fra det græske platanos, der betyder bred eller flad efter de store barkflager træet taber. Platantræet har historisk vokset i tempererede skove på hele den nordlige halvkugle. I dag bliver platanen primært benyttet som prydtræ i parker i hele Europa og også som vejtræ og bytræ mange steder.

 

Produkter

Almindelig platan er en hybrid mellem orientalsk platan (P. orientalis) og amerikansk platan også kaldet American Sycamore (P. occidentalis), der henholdsvis stammer fra Middelhavsområdet og Mellemøsten, og det sydvestlige Nordamerika.

Man mener at den almindelig platan er opstået omkring år 1650, i enten Sydfrankrig eller Spanien hvorfra den hurtigt har spredt sig til blandt andet England.

Platantræet er meget tolerant overfor luftforurening og kompakt jordbund, hvilket historisk har gjort det meget populært i større byer. Man vil for eksempel kunne se mange gamle platantræer i parkerne i London. Hvoraf flere er fra midt i 1800 tallet eller ældre.

Platanen vokser fint i almindelig havejord og trives fint i både sol og halvskygge. Det er et smukt og hårdført træ, der pryder de fleste steder med sine flotte grønne blade og sin karakteristiske marmorede stamme.