PlanteCenter Fyns logo

Platan - Platanus acerifolia

Platan-træet er et stort løvfældende træ, der typisk bliver op mod 30 meter højt. Det kendes især på den afskaldende bark, der giver stammen de velkendte marmorede farver, nærmest i et camouflage mønster. Barken er først en grågrøn farve, senere bliver den mere rødbrun for så igen at blive mere grålig, typisk med hvide eller gule felter hvor barkflagerne falder af.

Platanen er et bredkronet træ med skinnende, flotte grøne blade, der i milde efterår har et meget sent løvfald her til lands. Bladene kan falde enten grønne eller i flotte gul-orange efterårsfarver.

Træet har historisk vokset i temperede skove på hele den nordlige halvkugle.
I dag bliver platanen primært benyttet som prydtræ i parker i hele Europa og også som vejtræ og bytræ mange steder.

Produkter

Almindelig platan er en hybrid mellem orientalsk platan og amerikansk platan (også kaldet American Sycamore), der henholdsvis stammer fra middelhavsområdet og mellemøsten, og det sydvestlige Nordamerika.

Man mener at den almindelig platan er opstået omkring år 1650 i enten Sydfrankrig eller Spanien hvorfra den hurtigt har spredt sig til blandt andet England. 

Platantræet er meget tolerant overfor luftforurening og kompakt jordbund, hvilket historisk har gjort det meget populært i større byer. Man vil for eksempel kunne se mange gamle platantræer i parkerne i London. Hvoraf flere er fra midt i 1800 tallet eller ældre. 

Platanen vokser i alt slags jord og trives fint i både sol og halvskygge.
Det er et smukt og hårdført træ, der pryder de fleste steder med sine flotte grønne blade og sin karaktaristiske marmorede stamme.