PlanteCenter Fyns logo

Hjertenød

Dette smukke træ er til dig, der ønsker noget lidt ekstraordinært i din have. En hjertenød er egentligt en valnød, men adskiller sig væsentligt i frugtens form og smag. Nødden er, som navnet afslører, formet som et smukt hjerte og smagen er afrundet, mild og uden samme bitterhed som fra den velkendte valnød.
Hjertenød hører til under kategorien Valnød, men vi håber at du er enige med os, i at dette spændende og smukke træ fortjener sin egen kategori.

Produkter

Træets "frugter" er fulde af antioxidanter, der ikke alene gør dem sunde, men også gør det muligt at gemme dem i flere år uden at de bliver harske. Skallen på de velsmagende hjertenødder kan nemt fjernes efter tørring og nødderne kan spises direkte som de er eller anvendes på samme vis i mad og bagværk, som vi kender det med almindelige valnødder.

Hjertenød er et middelstort og kraftigtvoksende træ, der passer til en mellem-stor eller større have. Træet bliver lidt mindre end et almindelig valnøddetræ, men opnår en fuld højde på omkring 10-15 meter. Selve træets krone bliver dog lige så bred og smuk som på andre valnøddetræer.

Den smukke hjertenød står rigtig flot solitært og kan plantes i stort set al slags havejord. Træet er meget robust og sundt og bliver således sjældent ramt af sygdom. Træet trives godt i sol og er fuldt vinterhårdfør. De sorter af hjertenød som vi forhandler her på siden, er alle selvbestøvende

Frugterne vokser i store grønne klaser og høsten er ofte givtig. Man kan forvente at træet begynder at bære frugt allerede efter 2-3 år.

Hjertenødderne kan høstes fra omkring midten af september og frem til slutningen af oktober. Nødden falder som hovedregel selv af træet, når den er moden. Den er ordentlig moden, hvis den grønne skal omkring er nem at fjerne. Når nødderne først er landet på jorden er det vigtigt at få samlet dem op og fjerne skallen forholdsvist hurtigt for at undgå mugdannelse. Herefter skal nødderne lægges eller hænges til tørring og når først de er tørret skal de opbevares køligt.

Nødderne smager rigtig godt som du er uden nogen form for tilberedning, men de kan med fordel også anvendes i mad og bagværk eller som smagsgiver i hjemmebryggeriet.