PlanteCenter Fyns logo

Hullede blade på nye træer

Af Stig Pedersen (opdateret )

Det hænder, at vi får henvendelser fra kunder, der har modtaget frugttræer og -buske. Heldigvis er der rigtig mange positive tilkendegivelser, men der er også henvendelser, der går ud på, at der er huller eller skader på plantens blade.

Ofte drejer det sig om, at der har været skadedyr på spil, som har gnavet i et par blade. Og nej, det ser ikke pænt ud, og det er selvfølgelig noget, der kan give anledning til bekymring for, at det vil sprede sig til resten af haven.

Hullet blad

For det første vil vi gerne gøre opmærksom på, at de træer og buske, du køber hos PlanteCenter Fyn, har stået udenfor i den danske natur, og heldigvis er der masser af levende organismer i vores natur. Desværre kender insekterne ikke forskel på vild natur og opdyrket land.

Det ligger vores hjerte meget nært, at vi handler med planter fra dygtige, danske producenter. Eftersom vi gerne vil værne om naturen og passe godt på miljøet, så benytter vi kun leverandører, der har de samme værdier som os.

Det betyder, at der i så vid udstrækning, som det overhovedet er muligt, kun bliver benyttet biologisk bekæmpelse mod eksempelvis skadedyr. Der er bare det med biologisk bekæmpelse, at det først kan anvendes, når skadedyrene er der. Derfor vil skadedyrene nå at skade bladene, inden producenten kan slippe nyttedyrene løs for at bekæmpe de uvelkomne skadedyr.

Der er mange grunde til, at de danske producenter vil gå rigtig langt for at undgå kemisk bekæmpelse af skadedyr. Det er både deres egne værdier, forbrugernes værdier samt lovgivning, der ligger til grund for, at det er den vej, produktionen går.

At undgå kemisk bekæmpelse giver desuden stærkere planter, uden rester af kemi. Det er især vigtigt, når det kommer til frugttræer og -buske, hvor vi gerne skal kunne nyde udbyttet uden bekymring for rester af sprøjtemidler. 

Mariehønen kommer og rydder op

Som forbrugere er vi heldigvis blevet mere oplyste og bevidste om, at sprøjtemidler ikke rigtig gør noget godt for hverken kroppens celler eller for naturens kredsløb, og derfor er vi også blevet mere villige til at købe enten danske eller økologiske produkter.

Forbrugerens krav smitter selvfølgelig af på producenternes vaner samtidig med, at lovgivningen også hele tiden bliver tilpasset af ny viden og med nye krav. Således kan du altså opleve, at planterne har været udsat for ganske almindelige naturfænomener, inden de lander hjemme hos dig.

Æbler uden kemi

Selvfølgelig kan danske frugtproducenter stå med sådan et kraftigt angreb af skadedyr, at kemisk bekæmpelse er den eneste udvej, men langt hen ad vejen er de biologiske midler det første, der bliver benyttet. Kommer de til at stå i en så alvorlig situation, vil den kemiske bekæmpelse også destruere de nyttedyr, der er blevet frigivet, og en masse penge og nyttedyr vil således være spildt.

Så selvom det ikke ser pænt ud, og det kan give anledning til utryghed, så vælger vi at handle med planter, der har været udsat for dansk natur, også selvom det kan betyde hullede og krøllede blade. Simpelthen fordi det stemmer godt overens med vores værdier.

Deler du også vores værdier og ønsker dig et dejligt frugttræ fra en af vores danske producenter, kan du se nærmere på udvalget her >>>

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev