PlanteCenter Fyns logo

Cotoneaster som Bunddække

Af Stig Pedersen (opdateret )

Cotoneaster, en meget stærk bunddække

Cotoneaster kaldes også for dværgmispel, og er en fantastisk graciøs og robust bunddækkeplante med overhængende stedsegrøn grenvækst og dekorative egenskaber. Cotoneaster fås i mange størrelser og sorter. Den laveste type af Cotoneaster er sorten Cotoneaster Dammeri ‘Rami’. Den bliver mellem 10-15 cm. Du kan også anlægge et bunddække af Cotoneaster, der kommer mere op i højden. F.eks. ved at plante dværgmispel-sorterne Cotoneaster Dammeri ‘Coral Beauty’ eller ‘Skogholm’.

Et bunddække af dværgmispel tilfører din have et stedsegrønt område, med planter prydet af 

dekorative, små mørkegrønne blade. Bladene er lancetformede eller runde, alt efter sorten. Cotoneasters grene er rødbrene og danner en nydelig kontrast til den mørkegrønne bladvækst. I foråret vil du kunne glæde dig over dine dværgmispel-planters diskrete, hvide blomstring. Dværgmispels blomster dufter mildt. I blomstringsperioden minder duften fra cotoneaster om duften af et æbletræ i blomst. I efteråret brydes de grønne af dekorative røde bær, som fuglene er glade for.

Cotoneaster er en populær bunddækkeplante, der meget anvendt mange steder i Danmark. Den trives de fleste steder, hvor jordbunden er veldrænet. Som bunddække udmærker dværgmispel sig ved at være hårdfør og meget velegnet i det danske klima. Alt i alt investerer du i en robust og sund plante, når du køber Cotoneaster. Dværgmispel danner rødder der breder sig, og derfor er et bunddække af denne type sjældent ramt af problemer under tørkeperioder. Cotoneaster er meget lidt pasningskrævende, tåler beskæring og kan plantes ud i løbet af vækstsæsonen

Cotoneaster røde bær

Sorter af Cotoneaster til bunddække

Bier og blomster, summen og fuglesang i haven, er en af hverdagens glæder. Med et bunddække af cotoneaster vil du, ligemeget hvilken sort du foretrækker, tiltrække liv i haven. Det hvide blomsterflor er til glæde og gavn for bierne, og fuglene er vilde med de mange røde bær fra Cotoneaster. 

Cotoneaster Dammeri ‘Rami’

Den laveste bunddække-type af dværgmispel kaldes Cotoneaster Dammeri ‘Rami’. ‘Rami’ er en flot tæt, kraftig og krybende vækst. Denne lave bunddækkende Cotoneaster bliver 10-15 cm høj, og tåler udmærket, at blive beskåret. ‘Rami’ kan kan plantes både, hvor der er solrigt og halvskygge. Du skal beregne at sætte 8-10 rami-planter pr m2, hvis du ønsker et tæt bunddække. Leder du efter bunddækkeplanter, til at dække under større buske eller træer

egner ‘Rami’ sig godt. Du kan også anvende Dværgmispel ‘Rami’ som beplantning på en skråning. Investerer du i et bunddække af denne lave sort af Cotoneaster, får du et smukt 

stedsegrønt område, med hvide små blomster om foråret, og dekorative røde bær i efteråret. 

Cotoneaster Dammeri ‘Queen’

Et stedsegrønt bunddække af Cotoneaster Dammeri ‘Queen’, bliver 20-30 cm høj. Planten er krybende med en frodig overhængende grenvækst. I efterårsmånederne kan bladene få et smukt rødligt skær. Dværgmispel af sorten ‘Queen’, kan sættes i både sol og skygge. F.eks. under store træer og buske, eller på husets skyggeside.

i maj måned springer Cotoneaster Dammeri ‘Queen’ ud med fine hvide blomster, der dufter dejligt. De røde dekorative bær i efteråret danner en flot kontrast til plantens mørkegrønne blade. Stærke og sunde bunddækkeplanter er hvad du får, hvis du vælger, at det er Cotoneaster Dammeri ‘Queen’ der skal pryde din have. 8-12 planter pr m2 er, hvad der skal til, for at skabe et solidt bunddække af denne type.

Cotoneaster

Cotoneaster Dammeri ‘Skogholm’

Et bunddække af Cotoneaster Dammeri ‘Skogholm’ bliver omkring 70-90 cm højt og 60-90 cm bred. Ligesom de andre bunddækkende dværgmispel-sorter, vil du med Cotoneaster Dammeri ‘Skogholm’ i haven kunne tiltrække biernes glade summen i perioden, hvor ‘Skogholm’ blomstrer’, og nyde et rigt fugleliv i efteråret, når dit bunddække byder på den nydeligste røde bærsætning. ‘Skogholm’ er en flot og kraftig bunddækkeplante, der i takt med at bunddækket breder sig, vil danne tæt og ensartet krat. Dværgmispel af sorten ‘Skogholm’ trives i både sol og skygge. Cotoneaster Dammeri ‘Skogholm’ tåler sagtens vind, og kan derfor plantes på udsatte steder.  Ligesom buksbom kan også ‘Skogholm’ beskæres og formes. Faktisk kan du anvende Cotoneaster Dammeri ‘Skogholm’ som en lav og dekorativ hæk, der kan indramme havens bede. Denne Cotoneaster er også smuk som buskét.

Cotoneaster Dammeri ‘Coral Beauty’

En Cotoneaster Dammeri af sorten ‘Coral Beauty’ bliver 40-50 cm høj og 60-90 cm bred. Søger du en smuk stedsegrøn bunddækkeplante, der både har en fin blomstringsperiode og charmerende bærsætning i efteråret, er denne dværgmispel, måske det helt rette valg til din have. Holder du af smukke efterårsnuancer i haven, er netop Cotoneaster Dammeri ‘ Coral Beauty’ værd at se nærmere på. Den har et betagende smukt rødligt skær i de spidsen af de nyere grene. Som andre dværgmispel-planter trives også ‘Coral Beauty’ både, hvor der er solrigt og i skygge. Søger du bunddække til et område der er vind-omblæst, er Cotoneaster Dammeri ‘Coral Beauty’ både robust og hårdfør nok, til at være et godt valg. Ligesom sorten ‘Skogholm’, kan ‘Coral Beauty’ også formklippes og anvendes som en lav hæk-formation, f.eks. til afgrænsning af et bed. Bærene er ufarlige, meget tillokkende for fugleliv i haven, og ikke giftige.

Vil du vide mere om planter og pasning af dem, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her

JA TAK til nyhedsbrev

Formering af Cotoneaster

De lave bunddækkende arter af Cotoneaster kan formeres ved stiklinger. I juli måned skærer du stiklinger fra dine bunddækkeplanter, hvis du gerne vil formere dem. Stiklingerne ligner lidt urter. Du kan enten sætte dem i en kasse eller urtepotter, som du dækker med gennemsigtigt folie, hvori du prikker huller til ventilation. Stiklingerne må ikke tørre ud, og du skal undgå at stille dem i direkte sollys. I september, ca to måneder efter du satte stiklingerne, kan du forvente, at de har slået rod. Du kan nu ompotte dem, og lade dem overvintre, hvor der ikke er for koldt. 

En anden mulighed for formering af Cotoneaster Dammeri, er nedkrogning. I forårsmånederne, når jorden er frostfri, kan du grave en fordybning omtrent 15 cm fra en skudspids. Herefter kroger du stænglen ned i hullet, lægger jord omkring og fastholder ved at lægge en sten over. Sidst på efteråret vil du kunne frigøre den lille ny Cotoneaster fra moderplanten.

Pasning af bunddække med Cotoneaster

Foråret er et godt tidspunkt til at anlægge et nyt bunddække med Cotoneaster Dammeri. Passer det bedre, på et andet tidspunkt, kan Dværgmispel fint plantes ud hele vækstsæsonen. Dine nye bunddækkeplanter giver det bedste resultat, hvis du sætter dem med en afstand på 20-30 cm mellem hver plante.

Gødning af Cotoneaster er godt i juli måned, når planterne er afblomstrede. Organisk gødning, hvor næringsstofferne frigives gradvist, kan anbefales

Vanding af Cotoneaster er vigtigt i hele den første vækstsæson. Selvom cotoneaster er hårdføre overfor tørke, har de ligesom det meste andet du planter, brug for gode vækstbetingelser til at etablere sig. 

Cotoneater i blomst

Beplantning der egner sig sammen med Cotoneaster

Cotoneaster Dammeri er smuk som stedsegrønt bunddække under større buske og træer i haven. Du kan f.eks. anlægge et bunddække af sorten ‘Skogholm’ under et Japansk kirsebærtræ eller tulipantræ, og nyde kontrasten i farverne i løbet af året. 

Du kan også vælge at sætte sorten ‘Coral Beauty’ under frugttræer som figentræ eller  paradisæble, og nyde efterårets røde kulører i samspil.

Har du roser, sommerfuglebuske, klatrehortensia eller clematis, kan de lavere sorter ‘Rami’ og ‘Queen’ fint anvendes som bunddække. 

Du kan også lave et varieret udtryk med flere forskellige typer af Dværgmispel. Du kan f.eks. sætte opstammet Cotoneaster sammen med et bunddække af samme art. 

Historien om Dværgmispel 

Af udseende minder cotoneaster om planten mispel, blot er bladene mindre.  Deraf kommer det danske navn ‘Dværgmispel’. Dværgmispel er ud af Rosenfamilien og findes i forskellige variationer, som dværgbuske, buske eller træer. De mindste arter er ikke højere end 10-15 cm, og fungerer godt som bunddække, mens de største arter kan blive helt op til 5 meter høje.

Der findes mange arter af Dværgmispel. Især i de Nordøstlige egne af Asien er Cotoneaster meget udbredt. I Kina og Europa er udbredelsen og populariteten af denne plante også stor.

Der findes 120 arter i de nordlige egne, hvor klimaet er tempereret. På Bornholm findes der to vilde arter af dværgmispel.

Nogle arter af Dværgmispel er stedsegrønne, mens enkelte arter er vintergrønne. Alle kendetegnes de ved deres helrandede og spredte grønne blade. 

Cotoneaster Dammeri, er den gruppe af Cotoneaster-planter, der er egner sig bedst som bunddække, i det de er krybende i vækst og danner tæt krat eller småbuske. 

Cotoneaster gren med blade

Større arter af Dværgmispel

Pilebladet Dværgmispel

Pilebladet Dværgmispel kendes også under navnet Cotoneaster salicifolius. Denne art af Cotoneaster bliver op til 4 meter høj og lige så bred. Pilebladet dværgmispel består af oprette hovedgrene og dekorative, buede sidegrene. Bladvæksten har en afdæmpet grøn farve, og en elliptisk helrandet facon. Denne art af Cotoneaster blomstrer i højsommeren, i juni og juli måned, fine blomster i hvide halvskærme. Blomsterne er velduftende og tiltrækker et væld af summende insekter. Den Pilebladede dværgmispels frugter er smukke, røde bæræbler. I efteråret skifter den Pilebladede dværgmispels ældste blade farve fra grøn til røde og gule efterårsfarver. Oprindeligt stammer den Pilebladede dværgmispel fra Kina, hvor den ofte er at finde på skråninger i provinsen Hubei. 

Bulet Dværgmispel

Cotoneaster bullatus er det botaniske navn for Bulet dværgmispel. Denne har nok fået sit navn, på grund af bladvækstens noget bulede eller krøllede overflade. Den Bulede Dværgmispel bliver op til 4 meter høj og lige så bred. Bladene på denne Cotoneaster er 

mørkegrønne, elliptiske og tilspidsede med hel rand. Cotoneaster bullatus blomstrer med hvide eller sart rosa blomsterskærme til glæde for insekter i haven. I efteråret bærer den Bulede dværgmispel røde bær, som fuglene gerne spiser. Den Bulede dværgmispel stammer oprindeligt fra vestlige egne af Kina, hvor den vokser i krat og skovbryn, samt i bjergrige områder.

Vil du vide mere om planter og pasning af dem, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her

JA TAK til nyhedsbrev

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev