PlanteCenter Fyns logo

Æble og Pærekvæde

Holder du også af duften af friskhøstede kvæder? Kvæder er fulde af duft og smag, og selvom de danske kvæder er hårdere end kvæder dyrket sydpå, vil du kunne få mange lækre retter ud af havens skønne kvæder. Kvædetræer er frugttræer, som har været dyrket i mange, gamle danske haver, og som flere og flere igen begynder at plante. Kvædetræet har dekorative, ovale til hjerteformede blade, og står smukt med gule frugter, ligetil at høste i efteråret. Ligesom de ægte kvæder er også Japansk Kvæde en frugt, der bliver mere og mere populær i de danske haver. Den har en ligeså fantastisk, aromatisk duft, og smukke, lyserøde blomster om foråret og så bliver den kun halvt så høj som et almindeligt kvædetræ.
Alle sorter af kvæder er selvbestøvende.

Produkter

Kvædetræets dejlige, aromatiske frugter

Kvæder minder i formen om enten æbler eller pærer. Man deler derfor også ofte kvæderne op i to kategorier, nemlig æblekvæder og pærekvæder. Kvæder kan anvendes til mange af de samme formål som æbler og pærer fra haven. Du kan også blande kvæde med æble eller pærer i frugttærter, marmelade eller andre dejlige frugtretter. Kvædernes smag er meget aromatisk, og vil sætte et helt særligt præg på de retter, du anvender dem i. Friske kvæder kan holde sig helt frem til februar måned.

Smagfulde kvæder til historiske og moderne retter

Du kan anvende dine kvæder til mange, forskellige lækre opskrifter. Dog er de danske kvæder for hårde til at spise rå. Du kan dampe, koge og bage havens kvæde-høst og få meget fin smag ud af dem. Du kan også bruge kvæderne til marmelade eller vinfremstilling, eller til en lækker kvædechutney.

I Japan er japanske kvæder en populær ingrediens i forskellige retter som kvædesirup, kvædesnaps og kvædekonfekt. Kvæderne tilberedes og koges ned til en tyk sirup, der bruges til at søde desserter eller drikkevarer.

Kvædetræet er et helt særligt frugttræ, og faktisk er kvæderne en historisk spændende frugt, der har været anvendt i danske køkkener længe. Både som udsøgte fødevarer og til fremstilling af vin, kvædegelé eller kvædebrød. Kvæder er en del af vores kulturarv. For 100-150 år siden var kvæder meget almindelige og blev hyppigt solgt på landets planteskoler. I mange ældre landsbyhaver, vil man kunne finde kvædetræer.

Blandet med enten pærer eller æbler i frugtdesserter eller bagværk, smager kvæder dejligt. Kvædebrød er en delikatesse færre kender i dag, men du kan af og til finde det i specialforretninger. Planter du et kvædetræ i haven, kan du selvfølgelig også lave dine helt egne hjemmelavede kvædebrød. Kvædebrød er bl.a. velegnet som tilbehør til ost.

Æblekvæder og pærekvæder

Æblekvæde er en variant af kvædetræer, der danner frugter der er formet som æbler. Æble-kvæderne er meget almindelige i mange gamle frugthaver. Pærekvæde er en variant af kvædetræer, der danner frugter, der er formet som pærer. Begge typer af kvæder smager skønt, og kan fint dyrkes i det danske klima. De smukke, gule pæreformede frugter kaldes også portugisisk kvæde. Disse flotte kvædetræer ofte at finde i gamle haver eller parker, som brede buske eller mindre træer.

Kvædetræet som flot frugttræ i den alsidige have

Under danske forhold bliver kvædetræer omkring 4 meter høje. Kvædetræerne har brede, afrundede kroner og mørkebrun, næsten sort bark. Kvædetræets unge skud er filtede og kvædetræets blade er formede som aflange hjerter. Hvert blad er ca. 5-10 cm langt. Et blad fra kvædetræet er blankt på oversiden og fint filtet på undersiden. Kvædetræets blade har hel rand, og får meget kønne, gule farver i efteråret.

Dekorative kvædetræer i blomst

Kvædetræet blomstrer smukt i maj måned med hvide eller svagt rosafarvede blomster. Kvædetræets blomster er store og måler omkring 5 cm i diameter. Af udseende minder kvædetræernes blomster meget om æbleblomster, blot større. De store kvæde-blomster er enkeltsiddende. Det blomstrende kvædetræ er et pragtfuld syn i haven om foråret, og du får ovenikøbet mildt duftende blomster.

Bier er meget tiltrukne af duften fra Kvædetræet. De finder nektar og pollen i Kvædetræets smukke blomster i foråret. Er du biavler, vil du kunne have særlig glæde og nytteværdi af at plante Kvædetræer i haven.

Kvædetræet bærer mange, gode frugter 

Kvædetræets frugter er kernefrugter. I forsommeren er kvædetræets frugter dunede og minder af udseende om pærer. Frugterne fra Kvædetræet er modne og klar til høst i september-oktober måned, og holder sig længe, hvis du opbevarer dem rigtigt. Kvæder bør plukkes før den første frost sætter ind, men må gerne sidde længst muligt på træet inden høst.

Kvædetræer pryder i haven året rundt

Du kan få meget glæde af at have et flot, frugt-sættende kvædetræ i haven. Særligt hvis du planter dit kvædetræ på en god, lun placering. Det bedste er at placere kvædetræet enkeltstående i haven. Så har du et meget flot, frugtbærende solitærtræ, med dekorative blade. Bladenes stilke er rødlige. I foråret og hen over sommeren er kvædetræets bladvækst frisk grøn. I efteråret skifter kvædetræets blade til fine, gule nuancer.

Kvæder er fulde af c-vitaminer

De smukke, citrongule kvæder har ikke blot et højt indhold af stoffet pektin, der fungerer som geleringsmiddel, de er også meget rige på C-vitamin. Der er ingen tvivl om af de vitaminrige kvæder har været et vigtigt bidrag til en sund kost for mange danskere før i tiden, og der fortsat god grund til at dyrke netop kvæder. Kvæder har en skøn, sødmefuld duft i modningsperioden, de smager fantastisk tilberedte og har lang holdbarhed.

De færreste spiser danskdyrkede kvæder i rå tilstand. I stedet kan du tilberede din kvæde-høst. Du kan f.eks. lave te af kvædernes skræl, eller syltet kvæde. En gammel folketro siger at gravide, der spiser kvæder får smukke børn. Om det er beviseligt, er tvivlsomt, men sund og vitaminrig, dansk, hjemmedyrket frugt er jo altid godt.

Sådan planter du kvædetræer i din have

Det er meget let at plante et kvædetræ, og disse skønne frugttræer etablerer sig godt i dansk jord. Du planter kvædetræet i samme dybe, som det står i potten, du modtager træet i. I den første vækstsæson, er det godt at vande i tørre perioder. Efter Kvædetræet er sat i jorden, er det en fordel at dække til med flis eller lignende, der kan holde på fugten. På den måde undgår du at dit nye kvædetræ får det for tørt. Efter et par sæsoner vil du kunne sætte dekorative skovbundsplanter som bunddække under dit kvædetræ i haven.

Beskæring af kvædetræet

Du skal ikke for enhver pris beskære dit Kvædetræ. For det meste er der ikke grund til at beskære kvædetræet, med mindre der er syge eller beskadigede grene. Placerer du dit kvædetræ i haven, hvor der er plads til at det kan udvikle sig, behøver du sjældent bekymre dig om at skulle beskære. Vælger du alligevel at beskære dit Kvædetræ, er det selvfølgelig vigtigt, at du anvender rent og skarpt værktøj til opgaven. Du bør aldrig fjerne mere end 30 procent at træets gren-masse. Holder du dig til at beskære mindre, undgår du at kvædetræet danner vanris.

Spændende og sunde sorter af Kvædetræ

Ikke alle kvædesorter egner sig til det nordiske klima, med skiftende vejr og svingende temperaturer. Når du overvejer køb af kvædetræ, er det også værd at se nærmere på, hvilke kvædetræer, der er bedst. Danskproducerede kvædetræer er velafprøvede og tilpassede danske forhold, og nogle sorter har været dyrket her i landet længe. Der er forskel på de forskellige kvædesorters størrelse, og du skal selvfølgelig vælge et kvædetræ i netop den højde du ønsker. Kvædetræet placeres i sol, og du vil med tiden kunne få mange sunde og velsmagende kvæder.

Vildtvoksende Kvædetræer i naturen

På latin hedder Kvædetræet Cydonia Oblonga. Kvædetræets navn har en særlig betydning.

Cydonia er et navn kvæde har fået fra byen på Kreta, der tidligere blev kaldt Kydonia. I dag kendes denne by på Kreta som Khania. I denne by skulle der eftersigende have været særlig mange skønne kvædetræer. Ordet Oblonga fortæller at kvæden er aflang. Vildtvoksende under varmere himmelstrøg kan kvædetræerne blive op til 8 meter høje.