Ambratræ - Liquidamba

Kunne du tænke dig et prydtræ i haven med de smukkeste, flammende efterårsfarver, og blade, der længe sidder på træet. Så er Ambra-træet et rigtig godt valg for dig. Det unge Ambratræ har en flot kegleformet krone, mens det ældre Ambratræs krone vil være formet som en dekorativ kuppel. Barken er kork-furet og helt speciel. Ambra-træernes bark og blade indeholder et duftstof, der også anvendes til parfume. 

Liquidamber - en lille slægt af meget kønne træer

Ambra-træerne Liquidambar er en ganske lille slægt af træer, med bare tre arter. Slægten består af Liquidambar Orientalis fra Lilleasien, Liquidambar Formosana fra Kina og Taiwan og Liquidambar Styraciflua fra Nordamerika. Ambratræet Liquidampar Styraciflua kaldes også Virginsk Ambra, og er det mest almindelige Ambratræ i danske haver. 

 

Ambra Liquidambar - et meget dekorativt Prydtræ

De unge Virginske Ambratræer har meget dekorative, kegleformede kroner, mens de ældre Ambra-træers kroner former sig som smukke, grønne eller gyldne kupler. Ambratræet er springer ud med friske, grønne blade i midten af maj måned. I sensommeren og det begyndende efterår skifter bladvæksten kulør, til meget smukke efterårsfarver. Ambra Liquidambar er et løvfældende træ med slanke, oprette hovedgrene og mere udbredte sidegrene. 

 

Det Virginske Ambratræs stamme er kork-furet. Barken på det unge træ har en brunlig gul-grøn farve. Senere skifter barken til en mere grå-brun kulør. Bladene er trelappede ved yngre Virginske Ambratræer og  femlappede ved de ældre Virginske Ambratræer. Bladvæksten består af blade med glinsende mørkegrøn overside og lysere og mere mat grøn underside. Ambra Liquidambar blomstrer ikke så hyppigt i det danske klima. 

 

Virginsk Ambratræ - efterårets smukkeste, kulørte blade

Det Virginske Ambratræ Liquidambar har meget flotte farver i efteråret. Røde, orange og purpurfarvede nuancer vil dette prydtræ fortrylle haven med inden løvfald. De Virginske Ambratræer holder længe på bladene i efteråret. Du vil derfor få glæde af det smukke, gyldne løv længe. Bladene er på størrelse med en hånd, og tilfører haven stor prydværdi med rødt og purpurfarvet farvespil i bladvæksten om efteråret.

 

Det nye Ambra-prydtræ

Når du vælger at plante et Ambra-prydtræ i din have, får du et betagende træ med rolig vækst. Ambra-træets årlige tilvækst er omkring 30 cm. Ambratræet tilhører Altingia-familien, ligesom troldnød og bonderose. Dit nye prydtræ vil udvikle sig til et meget flot, mellemstort prydtræ, der med tiden vil blive omkring 8-10 meter højt og 2-3 i diameter. Det er godt at vide, inden du vælger placeringen af dit nye prydtræ. 

 

Ambratræet er hårdfør og har en meget dekorativ, opret vækst. Du kan plante din nye Ambratræ i almindelig god havejord, eventuelt iblandet spagnum. Rødderne består af meget dybtgående hovedrødder og flere fint forgrenede siderødder.

 

Ambra-træer er meget velegnede til en mindre have, eller hvor du ønsker et prydtræ, der ikke optager meget plads. Et Ambratræ tåler beskæring. Det bør ikke plantes i skygge, men gerne hvor der er solrigt eller delvis skygge. Har du i haven en god placering, hvor der er læ, og hvor Ambratræet kan stå beskyttet for vind og tidlig forårssol, så har du det optimale sted til dit nye Ambratræ.  

 

Ambra

Ambra er Ambra-træets saft kaldes ‘Styrax’. Saften udvindes ved at såre træet og opsamle saften. Af udseende minder saften fra Liquidambar en del om harpiks. ‘Styrax’ anvendes til flere forskellige formål. Blandt andet anvendes Ambra til tyggegummi-fremstilling, parfume og  som ingrediens i hostesaft. Det engelske navn for det Virginske Ambratræ er måske derfor ‘Sweet gum tree’. 

 

Ambratræet står flot sammen med et dekorativt stedsegrønt bundddække

Kan du forestille dig dette flotte prydtræ med et kønt, stedsegrønt bunddække under. Der er mange fordele ved at anlægge et tæt, dækkende bunddække. Samtidig har bunddækkets samspil med Prydtræet en meget flot effekt. Du kan f.eks. vælge bunddække-typer som Tyttebær, Tranebær, Vinterglans eller Bjergte. Vinterglans har en meget flot rosetformet bladvækst, der med sin grønne farve skaber en flot kontrast til Ambra-træets efterårsløv. Du kan også vælge Bjergte, der udover meget fine, blanke grønne blade, pryder med røde bær, kobberrøde skud og kønne hvide blomster i foråret. 

 

Ambra-træernes blomster og  frugter

Ambra Liquidambar får ganske små, lidt uanselige gulgrønne blomster i maj og juni måned. Mere bemærkelsesværdige er Ambra-træets frugter. Ambra-træets frugter er meget dekorative og kuglerunde. En Ambra-frugt er gulgrøn og pigget, og pryder træet diskret. Du kan også anvende de flotte Ambra-frugter til dekorative formål. I Danmark kan man ikke forvente at frøene fra den Virginske Ambras frugter vil modne, på grund af klimaet. 

 

Vildtvoksende, nordamaerikanske Ambratræer 

I USA vokser Ambratræet vildtvoksende i blandet Løvskov. Særligt glade er Liquidambar Ambra-træerne for fugtig jord rig på mineraler. Ambratræet er et nordamerikansk pionertræ. Det vil sige at det var en af de træarter, der tidligst etablerede sig efter den seneste istid. I sine naturlige omgivelser, i det nordamerikanske klima, kan Ambra-træerne blive helt op til 25-30 meter høje.  

 

Formering af Ambra Liquidambar

Ambra Liquidambar kan formeres enten ved frøformering eller aflægning. Begge metoder er tidskrævende. Særlig skal du have tålmodighed, hvis du vil give dig i kast med frøformering af Ambra Liquidambar. Formering ved aflægning er umiddelbart den bedste metode, men du vil også ved denne fremgangsmåde skulle væbne dig med en god portion tålmodighed. 

 

Ambra-træernes værdi som materiale

Ambratræet kan anvendes industrielt, og træets ved har også betydelig værdi. Ambratræ er som materiale meget smukt og solidt, og anvendes bl.a. til møbelproduktion. Holder du af at arbejde i træ, vil du måske også med tiden kunne få gavn og glæde af Ambra-træets ved. 

 

Gode sorter af Ambratræer 

Det er vigtigt at vælge prydtræer af god kvalitet, også når det gælder Ambratræer. Ambra-træerne er ikke hjemmehørende i Norden, og det er derfor af betydning, at du vælger sorter, der egner sig i det danske klima. En anden god grund til at vælge velafprøvede sorter, har med Ambra-træernes efterårsløv at gøre. Ved frøfomerede Ambratræer kan der være stor forskel på træernes farver i efteråret. Vælger du sorter, der er podede, vil du ikke risikere at få et prydtræ, der forbliver grønt. Liquidambar styracifloa ‘Worplesdon’ og ‘Gumball’ er rigtig gode sorter af Ambratræer, du vil kunne få meget prydværdi ud af.