PlanteCenter Fyns logo

Ægte Kastanie

Når kulden lægger sig over landet og man går en tur hen ad en dansk gågade, så kan duften af ristede kastanjer sprede sig, og som i et tegneseriehæfte fange næsen og lokke dig hen til madvognen, med lune ristede kastanjer.
Vintertid og juletid er for mange også kastanjetid. Her er det dog vigtigt at skelne og ikke få sat tænderne i et af ungernes hjemmelavet kastanjedyr, som med stor sandsynlighed er lavet af ”giftige” hestekastanjer og derfor kan give en god gammeldags mavepine.

Produkter

Kastanje - den milde sydeuropæiske nød

De ægte kastanjer udmærker sig ved at være pakket ind i en skal med væsentligt flere og tyndere pigge ligesom kastanjerne indeni ofte er mere flade. Smagen af en ægte kastanje er som en mild nøddesmag tilsat lidt sødme.

Ægte Kastanje, også kaldet Europæisk Kastanje, har sin oprindelse i Sydeuropa og kan her blive op til 40 meter høj. I Danmark har det nået sin nordligste grænse og kan klare sig her på en lun placering i halvskygge og sol. Her kan træerne blive op til omkring 20 meter høje og får, ligesom i Sydeuropa, en stor smuk trækrone.

En ægte kastanje er klar til at blive høstet i oktober eller november, hvor frugten falder til jorden. Selve kastanjerne sidder sammen tre og tre i skallen, der er tæt besat af små tynde pigge. Kastanjen har et højt indhold af stivelse og protein og har derfor i middelhavsområdet haft nogenlunde samme status i køkkenet som kartoflen har haft i Danmark.

Et smukt prydtræ såvel som et udbytterigt frugttræ

Ægte Kastanie, også kendt som Castanea sativa, er et bemærkelsesværdigt træ, der bærer lækre, spiselige kastanjer. Dets smukke cremefarvede blomster gør det endnu mere tiltrækkende, og gør det til et skønt prydtræ i haven fra det sene forår og til langt hen på efteråret. Dets store krone med først de cremefarvede rakler og sidenhen de flotte, grønne frugter, lyser op i enhver have. Og at man så derefter kan nyde de velsmagende nødder gør jo kun træet mere fortræffeligt.

Spisekastanjer - en lækker efterårsdelikatesse

I oktober eller november er de modne kastanjer klar. Frugterne falder til jorden, og typisk sidder kastanjerne sammen tre og tre i en skal med små tynde pigge, dog kan man i enkelte tilfælde opleve at der sidder helt op til syv nødder sammen i en skal. Smagen af en ægte kastanje er mild nøddeagtig smag med en sød undertone.

Kastanjen har historisk set været en vigtig fødevare i middelhavsområdet på grund af sit høje indhold af stivelse og protein. I dag er den også populær som ingrediens i forskellige retter og bagværk rundt om i verden. En af de mest berømte retter med ægte kastanjer er glaserede kastanjer, hvor frugterne bliver kogt og derefter sødet med sukker eller honning. Saltbagte kastanjer i ovnen og ristede kastanjer med smør og et lille strejf salt er også helt fantastiske efterårssnacks.

Tålmodighed er påkrævet

At dyrke Ægte Kastanjer kræver tålmodighed, da træet kan tage flere år om at begynde at bære frugt, typisk sker det efter 8-10 år. Men belønningen er værd at vente på, da man får muligheden for at nyde de lækre spiselige kastanjer hjemme i sin egen have.

Så næste gang du ser en ægte kastanje, bliver du måske fristet til at smage dens lækre nøddesmag og sødme eller beundre dens smukke cremegule blomster. Uanset om du vil nyde den som en delikatesse eller bruge den som et prydtræ, er Ægte Kastanie et fantastisk valg med sine spiselige frugter og imponerende udseende.

Plantning af Kastanjetræ

Ægte Kastanje foretrækker en veldrænet, næringsrig havejord. Jorden skal helst ikke være for kompakt og leret, og må gerne være en anelse sur.

Ægte Kastanje trives bedst på en lun plads med halvskygge eller fuld sol. Det er vigtigt at give træet tilstrækkelig plads til at vokse, da det kan blive meget stort. Hvis du planlægger at dyrke flere kastanjetræer i din have, skal de være mindst 10-15 meter fra hinanden for at undgå konkurrence om sollys og næringsstoffer.

Når du har fundet den ideelle placering til dit træ, kan du fortsætte med selve plantningen. Grav et hul, der er dobbelt så bredt som træets rodklump og lige så dybt som roden. Placér træet forsigtigt i hullet og fyld det op med jord, mens du sørger for at stabilisere det godt. Vand træet grundigt efter plantning og sørg for at give det regelmæssig vanding i de første par uger for at sikre en god etablering.

Det er også vigtigt at vælge en sort, der passer til det danske klima. Alle de sorter vi sælger hos PlanteCenter Fyn er tilpasset det danske klima og er desuden selvbestøvende.

Du kan finde flere Ægte Kastanjetræer i vores Prydtræskategori her.