PlanteCenter Fyns logo

Stikkelsbær- opstammet

Rigtig mange er glade for de dekorative, opstammede frugtbuske i haven. Der er da også mange fordele ved at vælge de opstammede udgaver af  bærbuske. De opstammede stikkelsbærbuske står flot i haven, og byder tillige med på mange velsmagende varianter af modne stikkelsbær. Når du vælger opstammede stikkelsbærsorter, bliver høsten af stikkelsbær ganske let at komme til, og pasnings-arbejdet vil være meget let at gå til. Du kan få mange fantastisk skønne sorter af stikkelsbær som opstammede frugtbuske til din have. 

 

Produkter

Ribes uve Crispa - mange fordele og skønne sorter af opstammede stikkelsbærbuske

Måske holder du mest af de små, sødmefulde ganske bløde stikkelsbær, eller måske vil du hellere have et stort sprødt stikkelsbær fuld af saft og med god syrlighed. Hvad end du foretrækker, er der en stikkelsbærsort der passer til netop din smag for stikkelsbær, også som opstammede frugtbuske. 

En opstammet stikkelsbærbusk er flot, sund og meget let at passe

Stammen på din nye opstammede stikkelsbærbusk er 60 cm høj. Den buskede del af planten starter altså et godt stykke over jorden, og du opnår derved et meget dekorativt udtryk og flere fordele, når det kommer til pasning og trivsel for planten.  

Når du planter opstammede stikkelsbærbuske, undgår du at stikkelsbærbusken får for meget fugt på de nederste grene. Stor fugtighed kan gøre at stikkelsbærbusken rammes af af meldug, også kaldet stikkelsbærdræber. Vælger du den opstammede udgave af de stikkelsbær-sorter, du foretrækker, vil dine planter være langt mindre udsatte for denne risiko. Samtidig er det meget let at holde området omkring din nye stikkelsbærbusk ukrudtsfrit, i det de nederste grene er hævet et passende stykke over jorden. 

Dekorative opstammede stikkelsbærbuske til frodige bede eller flotte krukker

De opstammede stikkelsbærbuske meget dekorative i haven, og du kan evt. vælge at anlægge et kønt bunddække under dine nye opstammede frugtbuske. Der findes mange gode bunddækketyper, der kan danne en flot grøn bund under dine opstammede stikkelsbærbuske. Her kan du se mere  på de forskellige sorter af bunddække.

Du kan også vælge at sætte dine opstammede stikkelsbærbuske i flotte krukker på terrassen eller ved dit indgangsparti. 

De mest tornfri Stikkelsbærbuske til haven

Ligesom solbærbuske og ribsbuske er og stikkelsbærbuskene ud af ribes-slægten. Du kan både få sorter af opstammede stikkelbærbuske med og uden torne. Foretrækker du en opstammet stikkelbærbusk, der er stort set tornfri, kan du f.eks. se nærmere på sorterne ‘Tatjana’, ‘Larell’ og ‘Captivator’.

Sådan planter og placerer du bedst en opstammet stikkelbærbusk

Det kræver ikke nødvendigvis store forberedelser at plante, flotte opstammede stikkelsbærbuske i haven. De nye stikkelsbærbuske kan sættes i almindelig muldrig havejord, og plantes de fleste steder, hvor der ikke er for tørt. Stikkelsbærbuske ynder generelt en god solrig placering eller eventuelt et voksested, hvor der er halvskygge eller vandrende skygge. Flest stikkelsbær vil du få, hvor der er mere sol. 

Opnå en lang stikkelsbær-sæson med flere, velvalgte stikkelsbærsorter

Stikkelsbærsorterne er er generelt selvbestøvende, men du vil kunne opnå endnu bedre bæring, ved at sætte flere sode stikkelsbærsorter sammen. Vil du gerne skabe en have, hvor du har friske hjemmedyrkede stikkelsbær over en lang periode, som du kan høste og nyde friskplukkede, så er der god grund til at sætte flere stikkelsbærsorter sammen, der modner på forskellige tidspunkter. Du kan f.eks. sætte den tidlige sort ‘Rød Hinnomaki’ sammen med ‘Invicta’, ‘Tatjana’ og ‘Larell’, og derved opnå en stikkelsbærhøst-periode, der strækker sig helt ind i august måned. 

Sådan beskærer du let og korrekt dine opstammede Stikkelsbærbuske

Opstammede stikkelsbærbuske skal beskæres på præcis samme måde som de mere traditionelle stikkelsbærbuske. Husk at anvende rent og skarpt værktøj, og sørg for ikke at beskære mere end planten tåler. Du kan læse mere om beskæring af stikkelsbærbuske her.