PlanteCenter Fyns logo

Nektarin

Det er vigtigt at du vælger et nektarintræ af en robust og sund sort, der tilpasset det danske klima. Særligt hvis du gerne vil dyrke søde og saftige, solmodne nekariner på friland. Et nektarintræ vokser godt, hvor der er lunt i haven, f.eks. nær en sydvendt mur. Du kan også espaliere dit nektarintræ. I Danmark er det bedst at dyrke selvbestøvende nektarintræer, for at opnå bestøvning og god frugtbæring. De friske hjemmedyrkede nektariner er en delikatesse, som du vil kunne få meget glæde af. Både som lækker frisk, hjemmedyrket frugt, og tilberedt i dejlige desserter. 

Produkter

Nektarintræ på friland i haven 

Et nektarintræ er et forholdsvist lille løvfældende frugttræ, der kan blive omkring 2-3 meter under danske forhold. Nektarintræer kan fint dyrkes på friland, som solitærtræ eller espalieret. Et nektarintræ er også velegnet i drivhus eller udestue.
Her kan du læse meget mere om plantning af Sydfrugter.

Forskelle på ferskner og nektariner

Nektarintræet tilhører samme gruppe af frugttræer som ferskentræet. Nektarintræet menes at være en mutation af ferskentræet, og der eksisterer i dag mange hundrede sorter af nektariner.   Nektarintræet adskiller sig fra ferskentræet ved at frugterne typisk er noget mindre og sødere, glatte og ikke dunede i skindet. Nektariner er farvemæssigt rødlige med gult skær, runde eller ovale i formen og bliver 5-7 cm i diameter.

Bestøvning af nektarintræet

Mange frugttræer bestøver ikke sig selv, men det gælder ikke for nektarintræet. Det er nemlig selvbestøvende. Dog kan det være en fordel at vælge at plante flere sorter, både fordi man får en en længere sæson og flere smagsvariationer, men også fordi nektarin-træerne sætter flere frugter, når der er flere sorter, der bestøver hinanden.

Sunde og velsmagende nektariner til lækre retter

Friske hjemmedyrkede nektariner er rige på a-vitamin, e-vitamin og mineralet kalium. De har ikke så lang holdbarhed. På køl kan de holde ca. 14 dage. De kan evt. fryses, hvis man halverer dem og tager stenen ud, og dermed anvendes over en længere periode. Du kan nyde dine friskplukkede nektariner direkte fra træet, eller tilberedte i retter, eller som tilbehør. Du kan f.eks. lade dig friste med nektarinsalat, nektarinsalsa, grillede nektariner eller nektarin clafutis.

Nektariner har længe været populære
På latin er navnet for nektarin Malus persicum, der betyder persisk æble. Ligesom ferskner, har nektariner  oprindeligt været dyrket i Kina i flere tusind år. Nektariner kom først til Europa ad karavanevejene i middelalderen. Sidenhen blev nektariner indført i England, og derfra bragt til USA, hvor indianere tog frugten til sig. De sorter af nektariner vi køber i dagligvarehandlen i dag, er for det meste af sorter fremdyrket i Amerika. I begyndelsen af 1900-tallet blev det muligt at købe nektariner på dåse, og det er sådan almindelige danskerne først fik introduceret nektariner som dessert-frugt. Siden 1960’erne har det været almindeligt, at kunne købe importerede nektariner i Danmark.