PlanteCenter Fyns logo

Mirabeller

Nogle af de meget dejlige frugter, du kan høste i haven om sommeren, er de små lækre Mirabeller. Mirabeller kan enten være grønlige, gule, røde eller mørkerøde, alt efter hvad sort, du vælger at plante. Mirabeller smager skønt, både som frisk, hjemmedyrket frugt, du spiser lige fra træet. Eller tilberedt i dejlige, lune retter eller marmelade. Du kan plante de nøjsomme og hårdføre Mirabeller næsten hvor som helst, og nyde de smukke forårsblomster og små fine frugter. Produkter

Mirabel, Mirabelle eller Kirsebærblomme 

Mirabel, Mirabelle eller kirsebærblomme er forskellige navne for samme plante, der på latin hedder Prunus cerasifera. Typisk vil Mirabel være en stor busk eller et busket, flerstammet  træ. Det fuldt udvoksede Mirabelle træ/busk bliver for det meste omkring 4-6 meter højt, men under særlige gode betingelser vil nogle sorter af Mirabeller kunne blive helt op til 8 meter høje. Mirabelle-træerne blomstrer i april og maj måned, enten lige før løvspring eller samtidig med at bladene springer ud. Frugterne varierer i størrelse fra 2-3 cm og kan være enten gule eller røde, alt efter sorten. Mirabeller er søde og lidt mere milde i smagen end mange blomme-sorter. De kan anvendes til mange af de samme retter som blommer, friske eller tilberedte.

Mirabelle som charmerende læ-plante og frodig frugttræ/frugtbusk

Mirabel er en meget vind-tolerant frugtbusk/frugttræ, der kan gro og skabe læ, selv hvor det blæser meget. Du kan også plante Mirabel, hvor der er delvis skygge. Dog får du mest ud af Mirabel som frugtbusk, hvis du vælger at plante din nye Mirabel på en dejlig solrig placering i haven. Mange kender Mirabel som læplante eller hegn-beplantning, men du kan også fint plante Mirabel som Frugtbusk eller frugttræ i haven. Mirabel - et flot, flerstammet frugttræ, der giver variation i haven fra årstid til årstid 

Når du planter Mirabel i haven, i frugtplantagen eller som læhegn, så får du flotte, buskede frugttræer, der skifter udtryk fra årstid til årstid. I foråret blomstrer havens MIrabeller til stor fornøjelse for bier og andre nyttedyr. Mirabellernes blomstring er et smukt syn. Du kan få sorter af Mirabelle, der blomstrer med enten lyserøde eller hvide blomster. 

Mirabellers blomstring falder stort se på samme tid som træet løv springer ud. Nogle sorter blomstrer også før løvspring. Hen over sommeren står Mirabelle-buske og -træer frodigt grønne med frugter i grønne, gule, røde og mørkerøde farver, alt efter hvilke sorter, du planter. Mange Mirabelle-sorter har dekorative gule høstfarver i efteråret. 

Beskæring af Mirabel -  sådan beskærer du let havens Mirabel

En Mirabel er en meget lidt krævende, nøjsom frugtbusk/frugttræ. Du behøver ikke beskære Mirabel, men er der syge grene, eller skader, kan det være en god ide, at hjælpe Mirabelle-busken, ved at fjerne beskadigede grene. Mirabel tåler beskæring. Ligesom andre stenfrugter er også Mirabel en bløder, og du skal derfor helst beskære i juli. august eller september måned. Det er som ved al anden beskæring vigtigt, at du anvender rent og skarpt værkstøj, der passer til opgaven. Du fjerner lidt ad gangen, og aldrig mere end 30 procent af grenmassen. 

Opskrifter med Mirabeller

Mirabeller er dejlige at spise friskplukkede en sommerdag i haven. Du kan også høste de modne, friske Mirabeller og anvende dem i en sprød sommersalat, eller i frugtsalat. En anden mulighed er at tilberede Mirabelle-høsten. På den måde er det også muligt at have glæde af de dejlige Mirabeller over længere tid. Du kan f.eks. lave Mirabelle-snaps, Mirabelle-marmelade, syltede Mirabeller eller en skøn frugttærte med havens solmodne Mirabeller. 

Sommer er sæson for Mirabeller

Mirabeller modner løbende fra slutningen af juni til begyndelsen af september måned. Sætter du flere sorter af Mirabel sammen i haven, får du ud, over bedre bestøvning, også glæde af at kunne høste friske Mirabeller over en lang periode. Vil du gerne investere i Mirabeller til læhegn eller som opdeling af havens rum, så er der god mening i at sammensætte flere spændende sorter af Mirabelle. Du kan f.eks. sætte sorterne ‘Magda Jensen’, ‘Nancy Mirabelle’ og ‘First’ sammen. 

Spændende Mirabelle-sorter - gule eller røde Mirabeller

Der findes mange spændende sorter af Mirabelle. Måske er du vild med de røde eller mørkerøde Mirabeller, eller måske foretrækker du sorter, der giver gule eller mere grønlige frugter. Er du vild med saftige og søde, røde Mirabeller, er det sorterne ‘Magda Jensen’, ‘Unika’ og ‘Carlsen Skjødt’ du skal gå efter. Foretrækker du de gul-grønne Mirabeller, vil du sikkert nyde sorter som ‘First’ eller ‘Nancy Mirabelle’. Særligt sorten ‘Nancy Mirabelle’ er meget smagfuld og aromatisk. 

Frysning af Mirabeller

Når du har høstet havens mange modne Mirabeller, står du sikkert med langt flere end du kan nå at anvende. Det er derfor godt at vide, at du kan fryse en del af høsten, og gemme Mirabellerne til senere brug. Blot du fjerner stenene, kan du sagtens nedfryse Mirabeller fra haven. 

Mirabelle-buske i naturen

Mirabeller er flerstammede løvtræer, der længe har givet frugt til gavn og glæde for både mennesker, fugle og dyr i naturen. Sandsynligvis stammer Mirabellerne oprindeligt fra Mellemøsten. Dog er den ikke at finde i sin oprindelige form mere. Mirabeller forekommer i naturen ofte hvor jorden er kalkholdig, i gruset og sandet jord.