PlanteCenter Fyns logo

Mandel

Kvalitets-sorter af sød mandel, tilpasset det danske klima, er at foretrække, hvis du drømmer om et smukt, bærende mandeltræ i haven. De sorter vi fører ved Plantecenter Fyn er alle velegnede til det vejr, vi har i Danmark. Med et sødt mandeltræ i haven, vil du i det tidlige forår, marts-april, kunne glæde dig over det lyserøde blomsterflor og de smukke rosa nuancer. I slut september til oktober måned kan du høste de dejligste friske mandler.

 

Produkter

Dekorative mandeltræer til din have

Mandeltræet er et forholdsvis lille, lidt spinkelt, løvfældende træ med lange, takkede, elliptiske blade og aflange, ægformede frugter. Det trives godt i næringsrig, veldrænet jord og bliver 2-4 meter i højden, 3-4 meter i bredden. Det er muligt at dyrke mandler både på friland og i drivhus.

Høst søde, lækre hjemmedyrkede mandler

Overordnet findes der to typer af mandler: de søde mandler og de bitre mandler. Søde mandler, adskiller sig fra bitre mandler, da de ikke indeholder bitterstoffet glykosidet amygdalin. De søde mandler er milde i smagen, og har en næsten mælkeagtig aroma, når de er friskplukkede. Mandler er ikke nødder, som man måske skulle tro, men stenfrugter. De er i familie med ferskner. Frugtkødet på mandeltræets modne frugter er dog ikke særlig attraktivt at spise. Det er grå-grønt og læderagtigt. Mandler er altså et frø i en træets frugter, lidt ligesom valnødder. Når frugten er moden, sprækker den, og man vil kunne se en mandel i midten af den.

Mandler - en helt særlig delikatesse

Mandler er en af de ældste, dyrkede afgrøder i verden. Faktisk nævnes mandler allerede i Biblen, som en delikatesse. Man mener, at mandler oprindeligt stammer fra stepperne i det område, der i dag er kendt som det nordvestlige Iran. Siden er de blevet ført til Europa med karavaner, ad silkevejen, som handelsvare. At mandeltræerne er blevet anset for noget særligt, kan man også se ved at de er plantet langs pilgrimsruten ‘el Camino' i Spanien. Franciskanermunkene medbragte også mandler til Amerika. I dag er det Især Californien, der er kendt for mandel-produktion. Her har forholdene vist sig, at være særligt gunstige, at dyrke mandler under.

Mandeltræernes smukke blomstring

Mandler er i dag også meget dyrket i Lilleasien og i Middelhavslandene. Mallorca, hvor der gror mange mandeltræer, er især kendt for mandeltræernes smukke blomstringsperiode, hvor øen smykkes af de mange smukke, lyserøde blomster. 

Mandeltræet er ud af kirsebærslægten og rosenfamilien. Det botaniske navn for søde mandler er Prunus dulcis. Det adskiller sig en del fra det danske ord ‘mandel', der er udsprunget af den latinske betegnelse amandula. Pigenavnet Amanda og ordet mandel kommer begge heraf, og betyder “Som bør elskes”.

 

Lækre, sunde og vitaminrige mandler, friske fra haven

Der er mange gode grunde til netop at elske mandler. De indeholder umættede fedtsyrer, der er sunde, kalk, E-vitamin, B-vitamin, jern og magnesium. Ofte bliver mandler omtalt, som en sund snack. Der findes fantastisk mange lækre retter, der indeholder mandler. Især i det spanske og nordafrikanske køkken, er mandler hyppigt anvendte. I Danmark er mandler en vigtig ingrediens i julens traktementer, som risalamande, brændte mandler og specier. Du kan også bruge mandler i retter som ‘Salat med kylling og mandler', ‘Muffins med mandler og frugt', ‘Saltmandler' eller ‘Pirogger med mandler' og meget mere.