PlanteCenter Fyns logo

Hindbærbuske

Hindbærbuske med søde, gule eller røde bær til din have

Friskplukkede hindbær fra haven er en sommerfavorit de fleste kender, med sødlig smag og fine, klare farver. Hindbær har et væld af anvendelsesmuligheder, både i det salte og søde køkken. Når du planter hindbærbuske i din have, er det godt at være opmærksom på at hindbærbuske er glade for sol og læ. Solen sikrer dig hindbær med en masse smag, og der kræves nogenlunde læ, for at bierne kan komme til at arbejde. Når du planter dine hindbærbuske, skal det gerne være i god og næringsrig havejord.

Produkter

Hindbærdyrkning kræver lidt arbejde for at opnå en god bærhøst. Det er vigtigt, at holde området omkring dine hindbærplanter ukrudtsfrit, fordi det sikrer dig et langt større udbytte af hindbær. Samtidigt kræver hindbærbuskene rigeligt vand, så afdæk gerne området under planten for at holde på jordfugtigheden, og vand buskene jævnligt i perioden fra blomstring til bærrene skal plukkes. Det er muligt at plante hindbærbuske både om foråret og i efteråret. Buskene plantes med cirka en halv meter imellem sig.

Rubus idaeus er det botaniske navn for hindbærbuske. Vildtvoksende findes denne halvbusk af rosenfamilien udbredt i Europa, Nordamerika og vestlige dele af Asien. I Danmarks ses vilde hindbær i krat, rydninger eller lysninger i løvskov eller nåleskov.

Hindbær er kendetegnet ved let sødlige bær med mildt parfumeret smag. Bærene er flerfoldsfrugter, hvor hvert bær består af et væld af små stenfrugter. Busken med de bløde og velsmagende, røde eller gule bær er løvfældende.

Fra juni til november kan du høste hindbær. Bærene er modne når de let løsner fra planten, og de smukke bær er en favorit blandt sommerens og sensommerens bær, hvad enten du foretrækker dem friskplukkede eller tilberedte.

Ønsker du en lang hindbærsæson er det en fordel at plante forskellige sorter i sin have. F.eks. sommerhindbærsorten Algonquin og efterårshindbærsorten Autum Bliss. Har du ikke så meget plads i din have, kan du også forlænge hindbærsæsonen ved at vælge sorten Sugana rød twotimer, der bærer frugt to gange på et år, og dermed giver en lang sæson.

Hindbærene er forskellige  i størrelse, udseende og smag, alt efter hvilken sort du vælger. Du kan også prøve sorten Fallgold, der giver lækre gule bær.

Hindbær dyrkes traditionelt opbundet i rækker, Men man kan også vælge at have hindbær i et højbed, eller i krukker, støttet op af et espalier eller blomsterpinde.

Siden 16.-tallet har hindbær været dyrket i Danmark, bl.a. som naturlægemiddel. I dag kendes hindbær mest som en sund og fornøjelig sommer-delikatesse, der kan spises friske, eller fryses ned til senere brug. Hindbær er rige på c-vitaminer og kan anvendes i et væld af variationer. Ofte anvendes de i desserter, til bl.a.

hindbærsnitter, hjemmelavet is, cupcakes, marmelade, saft, moussé eller som likør. Hindbær er også velegnede i det salte køkken, f.eks. som tilbehør eller sødmefyldt indslag i sommersalater. Hindbærbuskens blade kan også anvendes til the.