PlanteCenter Fyns logo

Fersken

En frugt fra ferskentræet kaldes “frugternes dronning”, og der er ingen tvivl om, at de solmodne, søde og saftige ferskner er en delikatesse i særklasse. Ved at købe et ferskentræ i god kvalitet, som er modstandsdygtigt og særligt tilpasset det danske klima, kan du få succes med denne sydfrugt. Du vil også kunne glæde dig over ferskentræets blomstring, der vil pryde haven med lyserødt blomsterflor i det tidlige forår.

Produkter

 

Ferskentræer til friland -  danskproducerede fersken-sorter af bedste kvalitet

Ferskner er stenfrugter, ligesom nektariner og abrikoser. Det botaniske navn for ferskner er Prunus persica, og de hører ind under rosenfamilien og kirsebærslægten.

Der findes fantastisk mange forskellige sorter af fersken. De ferskner vi typisk køber i Danmark, har fast gul-orange frugtkød, og er dyrket i enten Sydeuropa eller Sydamerika. Der findes også sorter af fersken, hvor frugtkødet er sødere, og meget lysere i farven, ja næsten hvidt frugtkød. De sorter, du kan dyrke i danske haver med godt resultat, er velafprøvede og danskproducerede frugttræer af rigtig god kvalitet. De giver velsmagende frugter i sensommeren og pynter i haven med deres smukke, rosa blomster om foråret.

 

Det flot blomstrende ferskentræ

Ferskentræet er et lille frugttræ med lidt spinkle grene. Det blomstrer omkring april måned med fine lyserøde blomster. Bladene på ferskentræet er lancetformede, og frugterne bliver store, runde, 5-6 cm i diameter, med velour-agtigt dunet skind. På den ene side kan den modne fersken få en rød kind. Saftige og solmodne ferskner har en aromatisk og sød smag, og konsistensen af frugtkødet er god og kan ved nogle sorter være en anelse trævlet. De fleste ferskensorter der trives i Danmark, modner i august måned. Enkelte sorter dog allerede i slut juli.

 

Friske ferskner - ekstravagante, eksotiske frugter

Oprindeligt stammer ferskentræet fra Kina, hvor de har været dyrket siden 400 f.Kr. Ad karavanevejene kom ferskner til Europa. Også Alexander den stores felttog nød godt af ferskner, der i kilder fra den tid, blev beskrevet som en dyr, og dermed ekstravagant vare.

 

Sådan dyrker du ferskner i Danmark

Ferskner trives bedst i veldrænet muldjord, placeret hvor der er læ og lunt. F.eks. sydvendt på et solrigt sted. Du kan både dyrke ferskner på friland og i drivhus eller udestue. Mange sorter af fersken er selvbestøvende. Du skal blot sørge for at bier kan få adgang til træet og de lyserøde blomster. Der er gode chancer for at dit nye ferskentræ vil sætte frugt allerede første år efter du har plantet det. Det bedste tidspunkt at plante dit nye ferskentræ på er om foråret, så træet har hele sommeren og efteråret til at etablere sig. Men et træ plantet om efteråret kan også fint klare sig - der kan du med fordel pakke det ind i visne blade og grangrene så det kan 'holde varmen'.

 

Beskæring af Ferskentræer

Umiddelbart efter høstperioden er det rette tidspunkt for beskæring af frugttræer, der bærer stenfrugter. Der gælder nemlig helt særlige regler for beskæring af ferskner og andre sydfrugter. Det har vi beskrevet i dette blogindlæg. Beskæring af ferskentræer er en god idé såfremt man følger den rette fremgangsmåde, det giver plads til nye skud om foråret og til veludviklede frugter. Ved beskæring fjerner man desuden også eventuelle syge grene.

 

Hjemmedyrkede ferskner - søde og sunde frugter

Ferskner indeholder mange C-vitaminer og mineraler. De kan spises friske fra træet eller tilberedte, i retter som f.eks. Stegte ferskner med rosmarin og chili eller i den klassiske dessert Peach Melba, der består af pocherede ferskner med hindbærpure og vaniljeis. Ferskner passer særdeles godt sammen med lyst kød, som fjerkræ eller svinekød. Du kan også prøve at lave en ferskensuppe med ristede mandler, ferskenmarmelade eller chutney. Generelt passer smagen af ferskner rigtig godt sammen med hindbær, f.eks. i hjemmelavet is, som topping på syrnede mælkeprodukter eller i lækre smoothies.