PlanteCenter Fyns logo

Fersken

En frugt fra ferskentræet kaldes “frugternes dronning”, og der er ingen tvivl om, at de solmodne, søde og saftige ferskner er en delikatesse i særklasse. Ved at købe et ferskentræ i god kvalitet, som er modstandsdygtigt og særligt tilpasset det danske klima, kan du få succes med denne sydfrugt. Du vil også kunne glæde dig over ferskentræets blomstring, der vil pryde haven med lyserødt blomsterflor i  det tidlige forår.

 

Produkter

Ferskentræer til friland -  danskproducerede fersken-sorter af bedste kvalitet

Ferskner er stenfrugter, ligesom nektariner og abrikoser. Det botaniske navn for ferskner er Prunus persica, og de hører ind under rosenfamilien  og kirsebærslægten.

Der findes fantastisk mange forskellige sorter af fersken. De ferskner vi typisk køber i Danmark, har fast gul-orange frugtkød, og er dyrket i enten Sydeuropa eller Sydamerika. Der findes også sorter af fersken, hvor frugtkødet er sødere, og meget lysere i farven, næsten hvidt. De sorter, du kan dyrke i danske haver med godt resultat, er velafprøvede og danskproducerede frugttræer af rigtig god kvalitet. 

Det flot blomstrende ferskentræ

Ferskentræet er et lille frugttræ med lidt spinkel grenvækst. Det blomstrer omkring løvspring med fine lyserøde blomster. Bladene på ferskentræet er lancetformede, og frugterne bliver store, runde, 5-6 cm i diameter, med velour-agtigt dunet skind. På den ene side har ferskenen, og den modne frugt vil få rød kind. Smagen af saftige solmodne ferskner er sød og aromatisk, og konsistensen kan ved nogle sorter være en anelse trævlet i frugtkødet.

Friske ferskner - ekstravagante, eksotiske frugter

Oprindeligt stammer ferskentræet fra Kina, hvor de har været dyrket siden 400 f.kr. Ad karavanevejene kom ferskner til Europa. Også Alexander den stores felttog nød godt af ferskner, der i kilder fra den tid, blev beskrevet som en dyr, og dermed ekstravagant vare.

Sådan dyrker du ferskner i Danmark

Ferskner trives bedst i veldrænet muldjord, placeret hvor der er læ og lunt. F.eks. sydvendt. Du kan både dyke ferskner på friland og i drivhus eller udestue. Mange sorter af fersken er selvbestøvende. Du skal blot sørge for at bier kan få adgang til træet. Der er gode chancer for at dit nye ferskentræ vil sætte frugt allerede første år efter du har plantet det.

Beskæring af Ferskentræer

Umiddelbart efter høstperioden er det rette tidspunkt for beskæring af frugttræer, der bærer stenfrugter.

Hjemmedyrkede ferskner - søde og sunde frugter

Ferskner indeholder mange c-vitaminer og mineraler. De kan spises friske fra træet eller tilberedte, i retter som f.eks. Stegte ferskner med rosmarin og chili eller i den klassiske dessert Peach Melba, der består af pocherede ferskner med hindbærpure og vaniljeis. Ferskner passer særdeles godt sammen med lyst kød, som fjerkræ eller svinekød. Du kan også prøve at lave en ferskensuppe med ristede mandler, ferskenmarmelade eller chutney. Generelt passer smagen af ferskner rigtig godt sammen med hindbær, f.eks. i hjemmelavet is, som topping på syrnede mælkeprodukter eller i lækre smoothies.