PlanteCenter Fyns logo

Duo hassel

Duo hasselbuske

Med en Duo Hassel får du to flotte høje hasselbuske i samme potte, der indbyrdes bestøver hinanden. Nødder er en herlig, næringsrig og proteinholdig spise. Friskplukkede om efteråret er Haslens frugter lyse og milde i smagen. Tørrede er de smagsmæssigt sødere og mere fyldige i aroma. Der er et væld af anvendelsesmuligheder med Hassel i haven.
Hasselbuske og hasselnødder er til gavn og glæde, og har været det for mennesker i tusindvis af år.

Produkter

Når du køber Duo hassel får du to hasselbuske i samme potte. Dette sikrer bestøvningen af planterne, da dette kræver to forskellige hasselbuske. Bemærk at Hasselbuske fra PlanteCenter Fyn kommer i ti liters potter og er cirka 100 til 150cm høje, det er derfor en større plante end hvad der normalt bliver udbudt til salg.

Plant buskene med minimum et par meters mellemrum, så haslen får plads til at vokse og udvikle sig optimalt. Bland gerne buskene, både for, at de kan bestøve hinanden, men også for, at opnå en flot vekselvirkning.

Med en Duo Hassel får du to flotte høje hasselbuske i samme potte, der indbyrdes bestøver hinanden. Nødder er en herlig, næringsrig og proteinholdig spise. Friskplukkede om efteråret er Haslens frugter lyse og milde i smagen. Tørrede er de smagsmæssigt sødere og mere fyldige i aroma. Der er et væld af anvendelsesmuligheder med Hassel i haven.  Hasselbuske og hasselnødder er til gavn og glæde, og har været det for mennesker i tusindvis af år.

En hasselbusk er ikke selvbestøvende, selvom den både får smukke, og ganske små, røde hun-blomster og karakteristiske aflange han-rakler. Hun-blomster og han-rakler blomstrer nemlig ikke samtidig på en busk i naturen. Du har derfor brug for flere sorter, for at sikre bestøvning. Med Duo Hassel får du to sorter i en potte, og på den måde samme effekt bestøvnings-mæssigt, som hvis du havde flere adskilte buske.  Hasselbuske fra PlanteCenter Fyn kommer i ti-liters potter og er cirka 150 cm høje. Det er derfor en større plante, end hvad der normalt bliver udbudt til salg.

For et godt resultat skal du plante buskene med et par meters mellemrum. På den måde får din Duo Hassel god plads til at vokse og udvikle sig optimalt. Bland gerne buskene, både for, at de kan bestøve hinanden, men også for, at opnå en flot vekselvirkning. Hasselbusken trives under mineralrige og let fugtige jord-forhold, og bør ikke plantes på sur-bund eller meget mager jord.

Duo Hasselbusken kan blive op til 6-8 meter høj og et par meter bred.  Stammen på en fuldt udvokset hasselbusk er op til 25 cm i bredden. Duo Hasselbuske bør beskæres, så den ikke bliver mere end 3-4 meter høj. Beskæring anbefales inden løvspring. Med mellemrum på 10-20 år kan Hasselbuske skære helt ned til 30 cm over jorden.

Både sol og halvskygge på voksestedet fungerer fint for hasselbusken. Samtidig tåler hasselbusken både saltholdig luft og vindblæste forhold. Efter løvfald omsættes haslens blade hurtigt, og du kan få glæde af deres jordforbedrende effekt.

Er du glad for fugle og egern i haven, er hasselbuske det helt rigtige at plante.

Hasselbuske springer ud i maj måned og løvfaldet sker i oktober. Hasselbuske er en dekorativ plante, der får store, runde, spredte blade, med savtakket rand, fordelt i en nydelig blad-mosaik. På unge hasselbuske er barken grønlig, mens den ældre busk bark er glat og brunlig

Hassel er også en fantastisk plante til børnefamilier med mange anvendelsesmuligheder. Hasselbuskens frugter, nødderne, er placeret i lysegrønne haser. Hasselnødderne er modne når de opnår en lysebrun farve og begynder at falde af træet i september måned, hvor de kan samles og nydes.   Grenene på busken kan hurtigt omdannes til flitsbuer, fiskestænger og andet godt. De vokser hurtigt ud igen, når busken er blevet beskåret.

Det botaniske navn for hassel er Corylos. Vildtvoksende som underskov, kan man finde hassel mange steder i tempererede egne. I alt findes der ca 15 arter af hassel vildtvoksende i Europa og Asien. Særligt i Europa, Kina, Australien og USA er hasselbuske udbredte. Hasselbusken er ud  af birke-familien. Frø fra hassel modner og spirer fint i det danske klima.

I mindst 10.000 år har der vokset hassel i Danmark. Ordet ‘hassel’ kommer af oldnordisk ‘hasl’. Mange steder i Danmark er benævnt med variationer af ordet ‘hasl’. F.eks. Hesselager og Hasle. I fund fra stenalderen har man fundet skaller af hasselnødder. Det tyder på, at hasselnødder har været en del af det forråd, stenalderfolk har levet at om vinteren.

Nødder er proteinrige, fulde af næring og yderst velsmagende. Du kan anvende frugterne fra din Duo Hassel i retter såsom nøddebrød, nøddekage, som sunde snacks eller topping af salater.  Der er mange spændende muligheder.

Læs mere om Hasselbusken her.