PlanteCenter Fyns logo

Brombærbuske

Tornfri Brombærbuske er velegnede til haver

Det er let at dyrke brombær i sin egen have, men man skal være varsom og kontrollere dem, så de ikke spreder sig for meget. Lettest er det at lade dem gro op af et hegn eller et espalier, hvor de lange grene kan sprede sig. Grenene kan blive op til 3-4 meter lange, så de kræver en smule plads. Alle de sorter vi fører hos PlanteCenter Fyn er tornfri. Det gør brombærrene lettere at plukke, samt mere velegnede til haver, hvor der leger børn.

Produkter

Lækre tornfri brombærbuske til din have

Det er let at dyrke brombær i sin egen have, men man skal være varsom og kontrollere dem, så de ikke spreder sig for meget. Lettest er det at lade dem gro op af et hegn eller et espalier, hvor de lange grene kan sprede sig. Grenene kan blive 3-4 meter lange, så de kræver en smule plads. Alle de sorter vi fører hos PlanteCenter Fyn, er tornfri. Det gør brombærrene lettere at plukke, samt mere velegnede til haver, hvor der leger børn.

Brombærbuske er velegnede til haver. Plant tornfri brombærbuske et sted med muldjord og adgang til sollys. Selvom brombær sagtens kan klare halvskygge, så giver sol og varme større, flottere og mere smagfulde bær. Hvis du planter dine brombær i efteråret, skal du stadig huske at vande dem. Planten får hurtigt lange grene, og har derfor et stort behov for vand, men endnu ikke et rodnet, der kan give den det fornødne væske. Brombærrene sidder på 2. årsgrenene. Det første år vokser grenene frem, og året efter blomstrer de og sætter bær.

Brombær er generelt en ret nøjsom frugtbusk. I maj-juni blomstrer den med smukke lyserøde blomster. Hen på sensommeren bærer brombærbusken smukke og lækre sensommerbær, med mørk og ekstravagant smag.
Hvert brombær består af et væld af små stenfrugter. Det botaniske navn for brombærbusken er Robus fructicocus. Vildtvoksende brombær er udbredte i nordens tempererede klima, og findes ofte i hegn, skovbryn eller krat.
Det er en halvbusk med ranke skud, der minder om buskagtige lianer.  I naturen har brombærbuske torne, og kan derfor være svære at komme til at plukke, uden at få rifter. Heldigvis kan du ved PlanteCenter Fyn, købe sorterne, Loch Ness og Navaho, som er fri for torne, så du uden besvær kan høste de dejligt syrligt-søde brombær.
Brombær kan høstes fra august måned og frem til oktober.

I oldtiden blev brombærplantens blade anvendt som naturlægemiddel. I dag ved vi at brombærrene er sunde, med deres høje indhold af vitaminer, fibre og mineraler.
Bærrene kan spises friskplukkede, eller tilberedt i lækre retter som f.eks. smoothies, lagkager, salater, kompot, sorbet, frugtsalat eller grød.