PlanteCenter Fyns logo

Asiatisk Pære

Asiatisk Pære

Kunne du tænke dig et smukt, bredt og højt, eksotisk Pæretræ i haven, så vil du blive glad for en af de gode sorter af Asiatisk pære. Det Asiatiske pæretræ er løvfældende ligesom almindelige, danske pæretræer, og har dekorative, skinnende grønne blade. I sensommeren og det begyndende efterår kan du høste de faste og søde frugter fra det Asiatiske Pæretræ. Frugterne minder af form om æbler og har en særlig bronze-agtig kulør.

Produkter

Asiatisk Pæretræ, Nashi eller Japanpære 

Det Asiatiske Pæretræ er et frugttræ, der kendes under flere forskellige navne. Det latinske navn er Pyrus Purifolia. Men måske kender du det under andre betegnelser.  ‘Nashi’ er det japanske ord for Asiatiske Pære eller Japanpære, som dette frugttræ også af og til kaldes. Det mest beskrivende navn for dette frugttræ er nok ‘Æblepære’. Det Asiatiske Pæretræs frugt minder nemlig både af smag og udseende en hel del om friske æbler. 

Sådan sikrer du gode bestøvningsforhold for dit Asiatiske ‘Nashi’ Pæretræ 

Med et Asiatisk Pæretræ får du både et flot træ, der vil pryde haven med en pragtfuld blomstring, og et givende frugttræ med spændende, eksotiske frugter. Blot du sørger for, at der er gode bestøvere inden for rækkevidde. 

Lige meget hvilken sort af Asiatisk Pære du vælger, vil du have fordel af at have andre tidligt blomstrende Pæresorter i nærheden. Har du et eller flere tidligt blomstrende almindelige Pæretræer eller Familie-pæretræer i haven, har du gode bestøvere til dit Asiatiske Pæretræ. 

Placering af dit nye Asiatiske ‘Nashi’ Pæretræ

De Asiatiske Pæretræer er som navnet fortæller langtfra hjemmehørende i den danske natur, og de er da også forholdsvis nye i danske haver. De første Asiatiske Pæretræer blev indført i Danmark omkring 1970. Det vides ikke med sikkerhed hvilken sort, der blev indført først i Danmark.  I dag findes der flere gode forædlede sorter af Asiatisk Pære, der trives godt i det danske klima. 

Når du skal vælge den bedste placering til dit Asiatiske Pæretræ, er det godt at have i tankerne, at Skandinavien er den nordligste grænse for, hvor et ‘Nashi’ Pæretræ kan vokse og trives. Du vil derfor få det bedste resultat, hvis du planter dit Asiatiske Pæretræ på en god, solrig placering i haven. Du kan med fordel placere dit Asiatiske ‘Nashi’ Pæretræ i nærheden af en sydvendt mur, blot du er opmærksom på at kronen på det Asiatiske Pæretræ bliver noget bredere end ved et almindeligt dansk eller europæisk pæretræ.

Sådan kan du anvende din høst af friske Asiatiske Pærer

Asiatiske Pærer har lækkert fast frugtkød og en fantastisk dejlig, sødmefuld frugt-smag, der kan sammenlignes lidt med smagen af melon og ananas.  Af form minder Asiatiske Pærer mere om æbler end om Pærer, selvom der er tale om et Pæretræ. Ligesom æbler indeholder Asiatiske ‘Nashi’ Pærer og også en tilpas syrlighed. De forskellige sorter af Asiatiske ‘Nashi’ Pærer har ganske tyndt gylden-brunt, bronzefarvet skind forskellige nuancer.

Asiatiske ‘Nashi’ Pærer smager skønt friskplukket fra haven. Nashi-pærer har meget tyndt skind, og er sarte for stød og kan ikke opbevares i længere perioder. De er altså optimale at spise friske umiddelbart efter du høster dem. Du kan også anvende dine Asiatiske Pærer i sprøde salater eller frugtsalat. 

Er din høst af Asiatiske Pærer større end du kan nå at spise, når de modner i september-oktober, så kan du tilberede de velsmagende frugter til herlig, hjemmelavet marmelade og frugtgrød.