PlanteCenter Fyns logo

Æbletræer

Æbletræer

Æbletræer er uden tvivl de mest populære frugttræer i danske haver. I Danmark har vi de saftigste og velsmagende æbler, fordi vores klima er fantastisk velegnet til æblerdyrkning. Ønsker du dig et eller flere flotte æbletræer til din have, kan du finde et stort udvalg af rigtig spændende æblesorter her ved PlanteCenter Fyn. Alle æbletræerne er dansk-producerede kvalitets-æbletræer, der bliver sendt direkte fra producenten til dig.

Kategorier

Æble Standard-træer

Æble familie-træer

Æble dværg-træer

Æble Søjle-træer

Æble espalie-træer

Æbletræer på vildstamme

Heister Æbletræ

Æbler der modner i august

Æbler der modner i september

Æbler der modner i oktober

Æbler til madlavning

Produkter

Skønne æblesorter til din have

Æbletræet er med god grund det mest populære frugttræ i de danske haver. Der er en helt fantastisk variation i de forskellige sorters smag, duft, størrelse og farve. Farvemæssigt spænder æblerne fra græsgrønne, til lyse solgule, orange og mørkerøde nuancer. Nogle er flammede eller stribede, mens andre har rødmende kind. En del Æbler er meget ensartede farvemæssigt. Nogle æbler er meget milde, mens andre har mere krydret eller aromatisk smag. Det kan være svært at vælge, men heldigvis er der mange gode muligheder for at kombinere lige præcis de æblesorter, du synes allerbedst om. 

Æblesæson og Æblehøst 

I Danmark modner havens æbler fra august måned til november, og mange af de æblesorter, der modner sent, har god holdbarhed. Hvis du vælger forskellige æblesorter med forskellige modningstidspunkter, kan du plukke æbler fra august og helt frem til jul. Du kan f.eks. vælge de tidlige 'Transperenate Blanche' og 'Discovery', der modner i August. 'Rød Ananas' og 'Katinka', der er klar til høst i september. 'Elstar' og 'Cox Orange', der er modne i oktober og 'Topaz' og 'Golden delicious', der kan høstes i november.  

Æbler er også frugter, der i de fleste tilfælde, kan opbevares over en længere periode. Hvis blot du opbevarer dem korrekt. Enkelte sorter kan endda holde sig helt til april måned. 

Æblesæsonen er en fest med frisk, hjemmedyrket frugt i lange baner, hvis du planter gode æblesorter i haven. Der kan laves mange lækre retter, bagværk, æblemost og vin af de nyplukkede æbler. 

Friske spiseæbler og gode madlavnings-æbler

Du kan med fordel vælge æbletræer, der giver rigtig gode spiseæbler, der også egner sig godt til tilberedning, som f.eks Rød Ingrid Marie, Ingrid Marie og Elstar.  Du kan også vælge æbletræer, der giver særligt gode madlavnings-æbler, som for eksempel Belle De Boskoop eller Rød Belle de Boskoop. Det er en god ide at bruge lidt lidt tid til at kigge rundt på de forskellige æblers egenskaber og smag, så du kan finde de bedste æblesorter til din have. 

Sådan opnår du god bestøvning af havens Æbletræer, og dermed rig bæring

Det er vigtigt at huske, at der ikke findes selvbestøvende æbletræer. Så med mindre, at du har et eller flere æbletræer i forvejen, eller der er æbletræer ved naboen, så kan det være en rigtig god ide at købe mindst 2 æbletræer, eller et Familie-æbletræ med flere sorter, der indbyrdes kan bestøve hinanden. 

Ved at have flere gode æblesorter sammen, får du ikke kun bedre bestøvning, men også en god mulighed for at få æbler, der modner på forskellige tidspunkter, og derved forlænger æblesæsonen.

Få hurtigt overblik over de mange forskellige typer af æbletræer

Der findes æbletræer, der passer til alle slags haver. Nogle er lave og fylder ikke mere end de fint kan stå i en ganske lille have. Andre har en god mellemstørrelse og passer perfekt i middelstore parcelhushaver eller villahaver. Har du rigtig god plads, kan du også sætte de helt store typer af Æbletræer med flotte, brede kroner. Vil du dyrke æbler på anderledes måder, kan du sætte Æble-søjletræer eller dyrke Espalier Æbletræer. Vil du brygge Cider, er der også æbler, der egner sig rigtig godt til det formål.  Her får du ganske kort, de vigtigste informationer om de forskellige Æbletræer. 

Standard-æbletræer

Standard æbletræer er middelstore æbletræer, der passer godt i de fleste haver. Der findes mange sorter indenfor standard-træer. De fleste standardæbletræer fra Plantecenter Fyn er podet på grundstammen MM106.

Søjleæbletræer

Søjleæbletræer er smallere end standard-æbletræer, og derfor velegnede, hvor man ønsker et træ der ikke fylder så meget i bredden. Træernes slanke udseende giver et elegant udtryk.

Familie-æbletræer

Du kan også prøve de populære familie-træer, hvor der er 3 æblesorter på hvert træ. Prøv f.eks. de 3 lækre sorter Filippa, Rød Ingrid Marie og Rød Aroma, på samme træ.

Æble-dværgtræer

Hvis du ikke har så meget plads, eller hvis du gerne vil prøve at have et æbletræ i en krukke, så er det et Dværg-æbletræ du skal vælge. Fra et Æble Dværgtræ vil det være let at høste de mange, modne æbler.

Heister Æbletræer

Heister Æbletræer er store Æbletræer, du let kan forme, så kronen starter i præcis den højde du ønsker. Du kan få Æbletræer som Heister i mange af de populære og velansete æblesorter. 

Æbletræer på Vildstamme

Vildstamme Æbletræer er Æbletræer, der er podet på stammer med kraftig vækst. Disse stammer kaldes enten vildstamme eller frøstamme. Æbletræer på vildstamme bliver store og egner sig godt, hvor der er god plads i haven.

Cideræbletræer

Cideræbletræer giver æbler, der er særligt velegnede, hvis du kunne tænke dig at lave din helt egne, unikke, hjemmebryggede cider. Ikke alle cider-æblesorter egner sig som spiseæbler, men flere mere traditionelle æblesorter kan, med godt resultet, anvendes i ciderfremstilling, sammen med de traditionelle cideræbler. Også Paradisæbler er velegnede til ciderfremstilling. 

Plantning af Æbletræer

Du kan plante dit nye, smukke Æbletræ, når jorden er fri for frost. Det er altså muligt at plante æbler stort set lige meget hvilken årstid det er. Blot jorden ikke er tilfrosset. Ønsker du at give dit nye æbletræ den absolut bedste start og rigtig gode muligheder for at etablere sig på det nye voksested, så skal du sørge for at det får god, næringsrig jord, tilstrækkeligt med vand og gødning.

Beskæring af Æbletræer

Æbletræer er ikke så sarte, og de overlever heldigvis det meste, når det kommer til beskæring. Dog er det bedste for æbletræet, at blive beskåret i juli, august eller september (det kan huskes på JAS). Du skal sørge for at anvende rent og skarpt værktøj. Du må aldrig beskære dit æbletræ i frostvejr. Vil du læse mere om beskæring, kan du få mange flere gode informationer i bloggen i indlægget om grundlæggende beskæring. Du kan også tilmelde dig Plantecenter Fyns nyhedsbrev og modtage gode råd omkring beskæring og meget andet. 

Det kan du bruge havens mange, skønne æbler til 

Æbler er fantastiske at spise direkte fra træet. Det kan også være, at du vil prøve at lave mad med æbler. Æblemost, fynsk æblekage, kandiserede æbler og meget mere kan du give dig i kast med, når du har høstet frugterne fra dit æbletræ. Der er mange gode opskrifter, både til det salte og det søde køkken, og til varme og kolde retter. Prøv dig frem og find dine foretrukne æbleretter.

Du kan få lækre æbler over en lang periode hvis du kigger efter modningstidspunkter for de forskellige Æblesorter. Du kan se en modningsoversigt for æbler her. Vi har også delt æblerne op i kategorier, efter hvad tid de modner. På den måde kan du hurtigt orientere dig i udvalget. 

Æbler der modner i august.

Æbler der modner i september.

Æbler der modner i oktober.

Æbler til madlavning.